Obama haalt uit naar nepnieuws op Facebook

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich kritisch uitgelaten over de manier waarop Facebook omgaat met nepnieuws.

Obama haalt uit naar nepnieuws op Facebook

In het nieuwe media ecosysteem “is alles waar en is niks waar”, vertelt Obama aan de New Yorker, “Een verklaring over klimaatopwarming van een fysicus die de Nobel Prijs gewonnen heeft ziet er op je Facebook pagina exact hetzelfde uit als de verwerping van klimaatopwarming door iemand die betaald wordt door de Koch broertjes (die aan het hoofd staan van een chemicaliën- en petroleumconglomeraat, nvdr.)”

Volgens critici heeft nepnieuws een stevige vinger gehad in de winst van Trump bij de Amerikaanse verkiezingen. Volgens Facebook-CEO Mark Zuckerberg is slecht 1 procent van de artikels die op zijn platform worden gedeeld ook echt nepnieuws. Een analyse van nieuwssite BuzzFeed geeft echter aan dat die kleine hoeveelheid nepnieuws vlak voor de verkiezingen meer gedeeld en besproken werd dan vergelijkbaar nieuws van alle andere media samen. Dezelfde BuzzFeed vond bijvoorbeeld een dorpje in Macedonië, waar enkele tieners grof geld verdienden met nepnieuws. Zij kwamen bijvoorbeeld met de kop dat de paus Trump steunde. Niet waar, maar wel veel gedeeld en dus een goede bron van advertentie-inkomsten.

Sinds de Amerikaanse verkiezingen zijn verschillende techgiganten de strijd aangegaan met nieuwssites die nepnieuws promoten. Google en Facebook zouden bijvoorbeeld stoppen met adverteren op die sites.

Bellens, E. (2016, november 18). De Knack Technologie. Opgeroepen op november 26, 2016, van Datanews Knack: http://datanews.knack.be/ict/nieuws/obama-haalt-uit-naar-nepnieuws-op-facebook/article-normal-778263.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s