Facebook voert strijd tegen vals nieuws op na kritiek van Obama

Mark Zuckerberg komt met extra maatregelen om verspreiding vals nieuws tegen te gaan

Facebook voert strijd tegen vals nieuws op na kritiek van Obama
Facebook-CEO Mark Zuckerberg noemde de suggestie dat vals nieuws Trump hielp winnen eerst een “belachelijk idee”, maar neemt de strijd ertegen nu toch serieus.

De geldstroom sneed hij al af, toen geklaagd werd dat vals nieuws leidde tot de verkiezing van toekomstig president Trump. Een dag nadat ook huidig president Obama uithaalde naar het nepnieuws op Facebook, komt CEO Mark Zuckerberg met meer concrete maatregelen om de valse berichten aan te pakken. Zo wil hij gebruikers waarschuwen wanneer ze mogelijk een verzonnen artikel lezen.

Topman Mark Zuckerberg kwam maandag al aanzetten met één maatregel om het nepnieuws op Facebook aan te pakken. Hij wil voorkomen dat sites die verzinsels verspreiden nog duizenden dollars putten uit advertenties, in de hoop dat schrijvers zo geen reden meer zien om nog valse artikels uit te vinden. Die actie was toen een verrassing, omdat hij de beschuldiging dat Trump zijn overwinning deels aan de valse artikels te danken heeft eerst een “belachelijk idee” vond.

Gisteren publiceerde hij op zijn eigen Facebookprofiel nog meer maatregelen om het valse nieuws aan te pakken. “Terwijl het aantal valse berichten relatief klein is (slechts 1 procent, benadrukte hij zelf eerder, nvdr.), hebben we nog veel meer werk te doen. Maar het is een complex probleem, zowel technisch als filosofisch. We willen iedereen een stem geven, wat betekent dat we ze laten delen wat ze willen. We moeten voorzichtig zijn om het delen van opinies niet te ontmoedigen. Zelf willen we geen scheidsrechters van de waarheid spelen, maar willen we op onze gemeenschap en derde partijen vertrouwen.”

Factcheckers

“Normaal delen we niets over onsworkin progress”, voegt Zuckerberg er nog aan toe, “maar gezien het belang van dit onderwerp en de grote interesse erin, wil ik enkele projecten uit de doeken doen die op komst zijn.” Zo wil de CEO het in de toekomst nog gemakkelijker maken om het nepnieuws aan te geven. Vandaag kunnen gebruikers een valse post al rapporteren, maar die knop staat nu nog te goed verstopt. Ook overweegt Zuckerberg om waarschuwingen te plaatsen bij berichten die door “derde partijen of door onszelf” als vals bestempeld zijn. Met die derde partijen bedoelt Zuckerberg factcheckers. Hij schrijft dat hij meer van hen wil leren, en mogelijk zouden zij nieuws dat op Facebook verspreid wordt, controleren. Daarnaast wil Zuckerberg van journalisten uit de nieuwsindustrie leren hoe het waarheidsgehalte van een bericht gecontroleerd kan worden. Ten slotte moeten technische systemen beter herkennen of een gedeeld artikel verzonnen is of niet.

De post van de topman komt één dag nadat president Obama zich kritisch had uitgelaten over hoe Facebook het nepnieuws aanpakt. “We leven in een tijd waarin zo veel misinformatie wordt verspreid die goed wordt ingepakt”, zei hij op een persconferentie in Duitsland. “Daardoor is nieuws op een Facebook-pagina net zo geloofwaardig als op bijvoorbeeld tv. Als alles op elkaar lijkt en er geen onderscheid gemaakt kan worden, weten we niet wat we moeten beschermen.”

Remmery, S. (2016, november 20). Opgeroepen op november 26, 2016, van Het Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161119_02580799

 

Plaats een reactie